Drents Portret | Nieuws

Nieuws

6 september 2021

Kunstfestival ‘wAt ‘N kUNsT’

Roden, 4 september 2021

 

3 september 2018

Opening expositie KOMAF in Meppel

Op zondag 12 augustus heeft Jan Mensink, voormalig directeur van de maatschappij van Weldadigheid, de expositie KOMAF van Drents Portret in de Secretarie van Meppel geopend. Hier vertelde hij het bijzondere verhaal van zijn familiegeschiedenis en de verbondenheid met de maatschappij van Weldadigheid waar zijn voorouders als kolonist waren begonnen. Als dank voor de opening ontving Jan Mensink, een 'kolonistenhuisje' van kunstenaar Marcelle van der Leeuw.

Fotogalerij

Foto's: Mieke de Wit

27 april 2018

Lezingen expositie KOMAF

Koningsdag tot en met 6 mei is de expositie KOMAF in De Melkfabriek in Bunne dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur.
 
Ook zijn een aantal activiteiten georganiseerd:

  • 2 mei om 15.00 uur, Herma Stroetinga van Huus van de Taol, speciaal voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar, entree gratis;
  • 4 mei om 11.00 uur, Orpa Goergoerem, verhalen over haar jeugd in kamp Schattenberg, entree gratis;
  • 12 mei om 19.30 uur, Jans Polling, zaal open om 19.00 uur, entree € 10.
27 april 2018

Jans Polling geeft lezing op expositie KOMAF in De Melkfabriek in Bunne

2018-04-24-jans-pollingJans Polling, geboren 1946 in Borger is radiomaker, presentator, schrijver, zanger en verhalenverteller. Bekend van RTV Drenthe en de tien verhalenbundels, waarin hij op humoristische en relativerende wijze zijn ontmoetingen en dagelijkse gang van zaken in zijn gezin beschrijft. Op 12 mei kunt u naar zijn verhalen vol humor en relativering luisteren. Hij spreekt op de expositie KOMAF van Drents Portret in De Melkfabriek van Bunne. Op de expositie KOMAF zijn naast het portret van Jans Polling (zanddrent) ook portretten van Ben Feringa (veendrent en nobelprijswinnaar), Johan Derksen (drentenier) en lokale zanddrenten bakkers Jan Fleddérus uit Zeijen. Het portret van Jans Polling is geschilderd door kunstenaar Klaas Koops uit Schipborg.

De expositie KOMAF is een mozaïek van portretten en verhalen van hedendaagse Drenten. Het resultaat van een zoektocht van de 9 kunstenaars van Drents Portret. Drenten blijken overal vandaan te komen, je kunt afstammeling zijn van een Hunebedbouwer, Friezen, Saksen of Hugenoten. Maar ook nieuwe Drenten als Molukkers en arbeidsmigranten. Dertig Drenten met een duidelijke afkomst zijn gevraagd model te staan voor deze expositie.

Lezing Jans Polling, zaterdag 12 mei om 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur, entree € 10.

De expositie KOMAF in De Melkfabriek is geopend van vrijdag 27 april tot en met zondag 6 mei, op Hemelvaartsdag en zaterdag 12 en zondag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

22 april 2018

Frank Westerman opent expositie KOMAF in Bunne

Schrijver en journalist Frank Westerman heeft op de zeer zonnige zaterdag 21 april de expositie KOMAF in de Melkfabriek in Bunne geopend. Frank vertelde het bijzondere verhaal van zijn eigen afkomst, hoe hij als zoon van een NAM medewerker en arbeidsmigrant opgroeide in Schoonebeek en later in Assen en welke privileges dit met zich meebracht.

Als dank voor de opening ontving Frank Westerman een linodesnede van zijn dochter van kunstenaar Anneke Verstegen.

Fotogalerij

2 april 2018

Uitnodiging opening KOMAF in Bunne

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke opening op 21 april om 16.00 uur in de Melkfabriek, aan de Peizerweg 2 in Bunne.

Frank Westerman, schrijver en journalist zal de expositie openen.

De expositie is geopend van 10.00 tot 16.00 uur op:

  • zaterdag 21 en zondag 22 april
  • Koningsdag 27 april
  • zaterdag 28 april tot en met zondag 6 mei (meivakantie)
  • Hemelvaartsdag 10 mei en
  • zaterdag 12 en zondag 13 mei.

KOMAF, aarden in Drenthe is met 30 schilderijen in beeld gebracht door:

Klaas Koops, Anneke Leutscher, Robert van Beek, Anneke Verstegen, Jeanet Tjassens, Marcelle van der Leeuw, Harrie Visser, Henny Holtrop en Nicole van der Veen-Kerssies.

19 februari 2018

Opening KOMAF in Emmen

Op zaterdag 17 februari is de expositie KOMAF geopend door burgemeester Eric van Oosterhout. Drents Portret heeft zich gestort op de afkomst van de Drentse bevolking. Met als resultaat een mozaïek van portretten en  van hedendaagse Drenten van diverse komaf.

Fotogalerij

28 januari 2018

‘Waor koj vort?’; Expositie KOMAF

In navolging van de woorden van Koningin Maxima: ‘Dè Drent bestaat niet’, zijn de schilders van Drents Portret op onderzoek gegaan naar de afkomst van de Drentse bevolking. Niet iedere Drent kent zijn of haar afkomst of die van de buurman. ‘KOMAF’’ heet hun nieuwste expositie, die te zien is in het Afrikahuis van het voormalig Dierenpark, het Rensenpark in Emmen van 17 februari tot en met 25 maart.

De kunstenaars verdiepten zich in de geschiedenis van Drenthe, zijn bewoners, hun genealogie en hun aarding. Dat leverde een breed scala inwoners naar afkomst op. Wat blijkt, immigratie uit noodzaak of liefde is van alle tijden.

Bekijk meer »

1 september 2017

Opening expositie Grote Kerk Emmen

In de Grote Kerk in Emmen wordt op donderdag 7 september om 18.30 uur de expositie ‘Neie Boeren’ geopend door burgemeester Eric van Oosterhout. Drents Portret heeft zich verdiept in het leven en werk van de moderne Drentse boer. Het resultaat is een serie uiteenlopende portretten van echte Drentse boeren.

Bekijk meer »

5 maart 2017

Tentoonstelling Neie Boeren in K38 Roden geopend

Op vrijdagmiddag 3 maart is de roulerende expositie 'Neie Boeren' bij Kunstencentrum K38 in Roden geopend. De opening werd verricht door Sjef Meijman, beeldend agrariër.

Bekijk meer »

24 februari 2017

Film Nieuwe Oogst.nu

8 januari 2017

Roulerende expositie 'Neie Boeren' bij Egberts Lent geopend

Op zaterdagmiddag 7 januari is de roulerende expositie 'Neie Boeren' bij Egberts Lent geopend. De opening werd verricht door de burgemeester van AA en Hunze, Erik van Oosterhout. De opening stond in het teken van ondernemerschap.

Bekijk meer »

24 december 2016

Expositie Egberts Lent in Nieuw Annerveen

Op 7 januari 2017 is de opening van de expositie Neie Boeren. Ook vind hier de officiële presentatie van het boek en de film plaats.
De expositie in de Boerderij Egberts Lent wordt gecombineerd met het thema ondernemerschap. Tijdens de opening is aan de gesprekstafel een forumdiscussie met drie geportretteerde boeren en twee kunstenaars, over het thema ondernemerschap en innovatie.

Opening:
zaterdag 7 januari 14.30 uur

Openingstijden:
Vrijdag: 13.00 - 21.00 uur
Zaterdag en zondag: 11.00 - 17.00 uur

Adres:
Egberts Lent
Hunzeweg 30
9657 PD Nieuw Annerveen

Website:
www.drentslandschap.nl/objecten/informatiecentrum-egberts-lent

7 november 2016

Opening expositie 'Neie Boeren' Westerbork

Op maandagmiddag 7 november is de eerste van onze roulerende expositie 'Neie Boeren' geopend. De opening werd verricht door de wethouders van gemeente Midden Drenthe, de heer Lohuis en de heer Bent.

Tijdens de opening is onder leiding van kunstenaar Nicole van der Veen-Kerssies de aftrap gegeven voor het educatieve deel en de portrettekenwedstrijd voor kinderen. Samen met de kinderen van het MFA in Westerbork hebben we portretten op het schoolplein getekend.

Voor openingstijden van deze en alle volgende exposities klikt u hier >>


Foto's: Pieter de Roest

Bekijk meer »

8 augustus 2016

Preuvenement Assen

Op 27 & 28 augustus heeft Drents Portret deelgenomen aan het Preuvenement in Assen. Het Preuvenement is een cultureel en culinair festival met muziek, kunst en diverse workshops. Op beide dagen werden spannende battles gehouden, waarin 4 kunstenaars van Drents Portret in 15 minuten iemand uit het publiek portretteerden. Het publiek bepaalde de winnaar en het publieks model mocht het gewonnen portret meenemen.  Daarnaast waren portretten van de Drentse Schrievers en bekende Drenten te zien.

Lees hier meer over het Preuvenement »

 

25 juli 2016

Kuna Festival 2016

Op 21 tot en met 24 juli 2016 heeft Drents Portret deelgenomen aan het Taribusch Kuna Festival in Dwingeloo. Een Festival dat bol staat van Kunst, Cultuur en activiteiten www.kuna.taribush.nl »

Drents Portret heeft naast het laten zien van portretten van de Drentse Schrievers ook workshops gegeven, waarin je je eigen zelfportret kon maken. Op de zaterdag en zondag werden spannende battles gehouden, waarin 4 kunstenaars van Drents Portret in 15 minuten iemand uit het publiek portretteerden. Dit terwijl een Drentse Schriever (Ria Westerhuis en Mischa van Huijstee) als spreekstalmeester de battle hebben begeleid. Het publiek bepaalde de winnaar en het publieks model mocht het gewonnen portret meenemen.

Bekijk meer »

28 maart 2016

Project Neie Boeren 2016-2017

Vanaf dit najaar is Drents Portret te zien met een roulerende expositie in o.a. MFA Westerbork, K38 te Roden, de Grote Kerk in Emmen.

Drents Portret zal portretten laten zien van Neie Boeren, waarbij de hedendaagse moderne en innovatieve Drentse boer in het spotlicht zal komen te staan. Ook zal er een boek en film komen, waarin naast de portretten, teksten van Drentse schrievers, de boeren zelf en deelnemende organisaties een plek krijgen.

Met het project Neie Boeren wordt op originele wijze verbinding gemaakt tussen kunst en de innovatieve agrarische sector in Drenthe. Met de roulerende expositie gaat Drents Portret de boer op en brengt kunst naar de mensen.

Bekijk meer »

30 november 2015

In tegenlicht spiegelen ogen niet

Een druk bezochte opening zondagmiddag 29 november 2015 in galerie Wildevuur met portretten van acht woordkunstenaars van de Drentse Schrieverskring vastgelegd door 11 kunstenaars. Daarbij de lancering van een prachtig boekje 'In tegenlicht spiegelen ogen niet'.

Peter en GerardPubliek

Bekijk meer »

1 november 2015

Portretexpositie Drentse schrieverskring

Drenthe kent sinds 2014 de Drentse Portret Federatie. Dit is het resultaat van het beeldend kunstconcours 'Het Portret van Drenthe'.

De kunstenaars die hebben deelgenomen aan de masterclasses van Het Portret van Drenthe willen zich verder bekwamen in het portretschilderen. De groep heeft vier bijeenkomsten met bijzondere docenten georganiseerd, zoals Sam Drukker, Hendrik Elings, René Jansen en Gerard van de Weerd. Drents portret wil verschillende projecten te ontwikkelen. Er is een eerste samenwerking gevonden met de Drentse schrieverskring.
Acht schrievers hebben model gestaan en een vijftiental schrievers hebben een portret geschreven. De geschilderde portretten van de schrievers zijn, samen met geschreven portretten, te zien in een tentoonstelling bij galerie Wildevuur van 29 november tot en met 13 december 2015. Het project is vormgegeven in een boekje, welke tijdens de expositie bij Wildevuur kan worden gekocht.

Bekijk hier het persbericht »

 

21 april 2014

Het portret van Drenthe

In 2013 heeft Kunst & Cultuur Drenthe een wedstrijd uitgeschreven 'Het portret van Drenthe'. De vijftien kunstenaars die volgens de jury en het publiek de beste en/of opmerkelijkste kunstwerken voor Het Portret van Drenthe hadden ingeleverd, hebben een masterclasstraject gevolgd. Zij volgden maandelijks lessen bij de voornaamste kunstenaars/docenten van Noord-Nederland, waaronder Gerard van de Weerd, Herman van Hoogdalem en Hendrik Elings.
Regelmatig zaten bekende Drenten model. Tevens was er aandacht voor de zakelijke kant van het kunstenaarschap.
In de eerste twee weekenden van februari 2014 zijn alle portretten geëxposeerd in 'De Melkfabriek' in Bunne en zijn van de vijftien kunstenaars, drie winnaars gekozen die het portret van de Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar, mochten portretteren. De winnaars van 'Het Portret van Drenthe' zijn: Anneke Verstegen uit Hoogersmilde, Eke Krabben uit Emmen en Adriana Mast uit Ruinen (publieksprijs). De schilderijen van de Commissaris werden op eerste paasdag, zondag 20 april 2014, onthuld in galerie Wildevuur in Hooghalen. Daar was ook ander werk van de drie kunstenaars te zien.

 

Drents Portret