Mijn portretten zijn realistisch maar niet fotorealistisch. Ik probeer in het portret een sfeer te scheppen die de geportretteerde recht doet. Meestal gebruik ik acrylverf maar er komt vast weer een periode waarin ik liever met olieverf schilder. Getekende portretten, daarvoor moet je niet bij mij zijn. Ik maak wel schetsen als voorstudie maar zodra het kan ga ik met verf in de weer. Op zoek naar de juiste toonwaarde. Op zoek naar kleuren die elkaar versterken of elkaar juist afzwakken. Maar het gaat me uiteindelijk om het eindresultaat. Het eindresultaat moet prettig zijn om naar te kijken vind ik.
Website: https://robertvanbeek.nl
Majella Elgersma heeft na een jarenlange carrière als creatieve duizendpoot in de schoenenbranche – zij ontwierp kinderschoenen voor verschillende merken en stelde collecties samen – het roer omgegooid. Zij besloot haar creativiteit in te gaan zetten voor fotografie.
Aan de Fotoacademie in Groningen heeft Majella de Basisopleiding Fotografie en de opleiding Toegepast Fotograaf gevolgd. In korte tijd ontwikkelde zij een eigen stijl die je duidelijk terugziet in haar werk.
Bijzondere verhalen, gevangen in bijna tastbare momenten. Soms teder, soms een tikkeltje mysterieus, maar altijd eigenzinnig, verstild en intens.
Website: majellafotografie.nl
Mijn inspiratie put ik uit de natuur. Ik hou van het buitenleven. Oog voor de schoonheid en waardering voor het kleine en de detail maken me rustig en blij.
In mijn schilderijen probeer ik o.a relationele emoties via voorstellingen uit de natuur weer te geven. Daarbij maak ik zowel foto’s die ik als basis gebruik om mee verder te werken als dat ik schilder naar waarneming. Ik werk zowel thuis als in clubverband. Het liefst met olieverf of pastelkrijt. De eerste 5 jaren onder leiding van Charles Henri, beeldend kunstenaar te Meppel en vanaf 2007 lid van de schilders genootschap “de Streek “te Hoogeveen. Daarnaast ben ik lid van het Drents Portret omdat ik het schilderen van portretten zeer boeiend vind. De gelijkenis proberen te treffen waarbij tevens verschillende emoties worden getoond is een uitdaging voor mij.
Meer werk is te vinden op de site van schildersgenootschap de Streek: www.destreek-hoogeveen.nl
Klaas Koops (Assen, 1949) is psycholoog en zelfstandig beeldend kunstenaar. Hij is afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst te Groningen en woont en werkt in Schipborg.
Portretkunst is een oude liefde. Binnen zijn quasirealistisch werk, waarin een niet bestaande wereld centraal staat, schept hij beelden ‘met uitgesteld begrip’. Tot op zekere hoogte is hij schatplichtig aan de kunststijlrichting Pittura metafisica. Het gaat hem echter niet om een vorm van metafysica, maar om te laten zien dat de werkelijkheid ‘niet is wat zij is’. Daarin speelt het zelfportret nogal eens een rol.
Daarnaast schildert hij, al dan niet in opdracht, realistische portretten.
Koops is initiatiefnemer en voorzitter van de schildersgroep de QuasiRealisten en voorzitter van de expositiecommissie van het Kunstlievend Genootschap Pictura te Groningen. Daarnaast schrijft en publiceert hij. In 2011 verscheen over opleiding en werk het boek Kunst is niet leuk.
Website: http://www.klaaskoops.nl
Mijn inspiratiebron vind ik in de realiteit van alledaagse onderwerpen. Ik verbeeld klassieke motieven op een persoonlijke manier en niet zozeer op een weergave van de praktijk.
Kleur, vorm en compositie spelen een belangrijke rol. Uitgangspunt voor de schilderijen zijn altijd een grote hoeveelheid kleine tekeningetjes op een papierformaat van 10×15 cm.
Ik kies hieruit één schetsje waar ik een prettig gevoel bij heb. De tekeningetjes breng ik direct met verf over op masoniet. Veel woorden heeft mijn werk niet nodig. De schilderijen vertellen het verhaal. Ik wil graag, dat degene die er naar kijkt er blij van wordt en er niet genoeg van krijgt. Als dat lukt, ben ik tevreden en is het schilderij echt af.
De laatste jaren leg ik me steeds meer toe op portretschilderen. Het is een uitdaging om een gelijkend portret te schilderen maar ook een portret, waar het karakter van de persoon zichtbaar wordt. Hierdoor is ieder schilderij opnieuw een uitdaging.
Website: http://www.anneke-leutscher.nl
Vanaf 2010 houdt Jeanet zich bezig met beeldende kunst. Als autodidact heeft ze de masterclasses van ‘Het Portret van Drenthe’ gewonnen en in korte periode haar eigen stijl ontwikkeld.
Jeanet schildert nat-in-nat met olieverf, binnen een beperkt palet en met een grote variëteit aan toonwaarden. Kenmerkend is de manier waarop ze het onderwerp dichtbij laat komen, de gelaagdheid, het kleurgebruik en de dynamiek van haar penseelstreek. Ook schuwt ze het contrast niet.
Jeanet beperkt zich niet alleen tot portretten van mensen, maar schildert ook dieren zoals koeien, paarden en honden.
Als secretaris van drents portret zet ze zich in voor de doelstellingen van de stichting.
Website: https://jeanet.art
Nicole van der Veen-Kerssies volgde haar opleiding aan Kunstacademie Minerva te Groningen en schildert sinds haar afstuderen in het Drentse Hijken. Zij laat zich graag inspireren door haar omgeving in de vorm van mens, dier en soms ook een wapperende was of boeren kar. Haar werk onderscheidt zich door haar heldere kleurgebruik en veelheid aan detail en verflagen. In haar van van Pinksteren tot september op zondag geopende (14-17h.) galerie geeft zij ook (kinder) schilderles, workshops en runt zij haar kunstuitleen.
Website: https://www.vanderveen-kerssies.nl
Portret vol karakter.
Anneke Verstegen (Middelburg 1959) woont en werkt in Hoogersmilde. Zij studeerde in 1984 af aan de kunstacademie in Arnhem en heeft aansluitend vijfentwintig jaar gewerkt als docent in het mode-onderwijs. Sinds 2010 werkt zij full-time als beeldend kunstenaar.
Haar vrije werk kenmerkt zich in forse formaten en levendige kleuren. Zij heeft een krachtige en trefzekere hand van tekenen. Wanneer zij een portret maakt, begint zij met snelle schetsen om meteen de kern van de geportretteerde te kunnen treffen. Deze voorstudies werkt zij uit in een techniek die past bij haar visie op de geportretteerde. Met haar voorliefde voor vaart, beweging en originele composities, kan een portret een verrassende vorm krijgen.
Anneke is de winnaar van het door Kunst en Cultuur Drenthe uitgeschreven concours ‘portret van Drenthe’ in 2014. Zij is voorzitter van de stichting Drents Portret sinds de oprichting in 2015.Anneke is lid en bestuurslid van Drents Schilders Genootschap.
Website: www.annekeverstegen.nl
Geef eens een portret cadeau!
Portrettist kunstenaar Harrie Visser geboren 11-04-1945 te Emmen heeft 40 jaar les gegeven aan een middelbare school te Hoogeveen en Emmen in de creatieve vakken. Zijn dag- en avond opleiding gevolgd en afgerond aan ABK Academie Minerva te Groningen. Is vanaf 2003 bezig met cursussen tekenen en schilderen. Maakt portretten in opdracht. Is lid van drents portret en heeft master portret sessies gedaan bij Gerard van de Weerd, Sam Drukker, Hendrik Elling en Renée Jansen waarvan de volgende drentse schrievers zijn geportretteerd: Nicollette Leenstra, Albertien Klunder, Gezienus Omvlee, Johan Bordewijk, Martin Koster, Micha van Huyster, Ria Westerhuis en Delia Bremer.
Expositie: Martiniplaza Groningen, Kunst in de kas Erica en Klazienaveen, Bibliotheek Klazienaveen, Montmartre Sellingen, Museum Brands Nw. Dordrecht, Scheper Ziekenhuis Emmen.
Website: https://www.harrievisser.nl