Het portret van Drenthe

In 2013 heeft Kunst & Cultuur Drenthe een wedstrijd uitgeschreven ‘Het portret van Drenthe’. De vijftien kunstenaars die volgens de jury en het publiek de beste en/of opmerkelijkste kunstwerken voor Het Portret van Drenthe hadden ingeleverd, hebben een masterclasstraject gevolgd. Zij volgden maandelijks lessen bij de voornaamste kunstenaars/docenten van Noord-Nederland, waaronder Gerard van de Weerd, Herman van Hoogdalem en Hendrik Elings.
Regelmatig zaten bekende Drenten model. Tevens was er aandacht voor de zakelijke kant van het kunstenaarschap.
In de eerste twee weekenden van februari 2014 zijn alle portretten geëxposeerd in ‘De Melkfabriek’ in Bunne en zijn van de vijftien kunstenaars, drie winnaars gekozen die het portret van de Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar, mochten portretteren. De winnaars van ‘Het Portret van Drenthe’ zijn: Anneke Verstegen uit Hoogersmilde, Eke Krabben uit Emmen en Adriana Mast uit Ruinen (publieksprijs). De schilderijen van de Commissaris werden op eerste paasdag, zondag 20 april 2014, onthuld in galerie Wildevuur in Hooghalen. Daar was ook ander werk van de drie kunstenaars te zien.