Kamp Westerbork door Drentse ogen

Door Drentse ogen is onderdeel van het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork.

Op 16 november 2022 presenteren wij, tien kunstenaars van het kunstenaarscollectief Drents Portret, ons werk in Herinneringscentrum Westerbork. Hiervoor bekeken wij de historische plek door de ogen van ‘de buren van kamp Westerbork’; de boeren die om Westerbork heen woonden, de bakker uit het nabijgelegen dorp. De ambtenaren die bij het reilen en zeilen van het kamp betrokken waren. De plaatselijke verzetsstrijders en regionale collaborateurs. De naoorlogse bewoners en huidige omwonenden. De tentoonstelling Door Drentse ogen is tot 9 januari 2023 te zien in het museum van Kamp Westerbork.

Kamp Westerbork maakt niet alleen deel uit van de Europese geschiedenis en het nationale verleden, maar kent ook een lokaal en regionaal verhaal. Wij, Klaas Koops, Redmer Hoekstra, Marnix Pool, Robert van Beek, Anneke Leutscher, Jeanet Tjassens, Harrie Visser, Henny Holtrop, Anneke Verstegen en Nicole van der Veen – Kerssies onderzochten de betekenis van de plek vanuit het perspectief van omwonenden en omstanders.